Millainen on manchesterinterrieri?

Manchesterinterrieri, eli manssi, on vanha rotu, jonka juuret ulottuvat vuosisatojen päähän. Tyyppiä kutsuttiin aikoinaan Black and Tan Terrier, ja se oli rotantappokyvyistään kuuluisa, kaupunkimiljööseen erikoistunut koira, joka oli suosittu herrasmiesten ja porvariston keskuudessa. Lihaksikkaaseen, tiiviiseen ja karheakarvaiseen rotuun sekoitettiin ripaus vinttikoiraa, jotta siitä saataisiin halutunlainen elegantti ja nopea pienriistan metsästäjä ja näin rotu sai nimensä Manchesterissa Iso-Britanniassa. Vielä tänäkin päivänä useimmilla mansseilla on voimakas saalisvietti, joka laukeaa liikkuvan kohteen myötä. Joillakin yksilöiltä löytyy myös jäljestyshalua.
Rotu on kumminkin aktiivinen ja liikunnallinen, eikä sovi korttelikävelijän sohvakoristeeksi. Liikunnan tarvetta ja nopeaa ongelmanratkomiskykyä on parasta päästä tyydyttämään useamman kerran viikossa välttääkseen ylimääräisen vahtimisen ja ongelmakäytöksen. Niinpä manssi on erinomainen kaveri agilityyn, rallytokoon, canicrossiin, noseworkkiin... taivas on rajana. On näitä monipuolisia koiria nähty valjakkovedossa, koiratanssissa ja mejässä. Mikäli vain puitteet löytyy, viehejuoksu on monen manssin mieleen.
Manssia on mainostettu terveenä rotuna ja sitä se pääasiassa onkin. Geenipooli on kumminkin hupenevan pieni eikä rotu ole ilman ongelmia - karvattomuutta ja jonkinlaisia iho-ongelmia löytyy, SLO:ta ja kilpirauhasenvajaatoimintaa esiintyy aika ajoin. Sydänsairauksia ja jonkin verran rikkonaisia kyynäriä löytyy niin ikään. Von Willebranin tauti on saatu hyvään tilanteeseen geenitutkimuksilla. Luonteet ovat parantuneet vuosien saatossa ja aggresiivisia tai arkoja koiria ei juurikaan käytetä jalostuksessa, mutta pennunostajan olisi hyvä tavata molemmat vanhemmista harkitessaan manssinpennun ostoa.
Lisää tietoa löydät rodusta https://www.manssi.net/